Rekordno visoke  cene kakava

28 februarja, 2024
0
0

Svetovne cene kakava so se povzpele na rekordno raven. To je posledica velikega izpad pridelave  v najpomembnejših zahodnoafriških državah. h. Napovedani vremenski pojav El Niño bi lahko težave še poslabšal

V New Yorku so referenčne cene kakava na borzi  dosegle novo rekordno vrednost 6 880 dolarjev na tono, kar je  1.000 dolarjev več kot pred tednom dni in 2.700 dolarjev  oziroma 67 % več kot v začetku leta.  Svetovne cene kakava  se  zato izjemno vzpenjajo.

 Zaskrbljenost zaradi  nizke pridelave  kakava in poglabljanja primanjkljaja kakava  na svetovni ravni je povzročilo panično kupovanje terminskih pogodb za kakav. V New Yorku so referenčne cene kakava na borzi  dosegle novo rekordno vrednost 6 880 USD na tono.

 

Analitiki kot enega od ključnih dejavnikov, ki vplivajo na cene kakava, navajajo manjšo pridelavo kakava v Slonokoščeni obali, ki je največja pridelovalka tega zrnja  na svetu. Vladni podatki kažejo, da so kmetje Slonokoščene obale od 1. oktobra do 25. februarja v pristanišča poslali 1,16 milijona ton kakava, kar je v primerjavi z enakim obdobjem lani velik padec za 32 %.

Prejšnji teden je ganski odbor za kakav znižal oceno pridelavo  kakava v Gani za obdobje 2023/24 s prejšnje napovedi 850 000 ton na 14-letno najnižjo raven- 650 000 do 700 000 ton-  pri čemer je navedel tihotapljenje in neugodne vremenske razmere. Gana je druga največja pridelovalka  najpomembnejše sestavine za čokolado na svetu.

Izsušena polja kakava

Cene kakava dodatno podpirajo intenzivni sezonski vetrovi in nezadostno deževje v Zahodni Afriki, ki izsušujejo kakavova polja in povzročajo škodo sredi žetve v Slonokoščeni obali. Nadzorni organ za kakav v Slonokoščeni obali, Le Conseil Cafe-Cacao, je 25. januarja ustavil prodajo kakava za sezono 2024/25 in tudi terminsko prodajo, dokler ne bo imel jasne slike o pričakovani proizvodnji kakava v Slonokoščeni obali.  Neugodne rastne razmere in bolezni rastlin na zahodnoafriških kmetijah so že lani omejile pridelavo  in povzročile hitro rast  cen kakava.  Sedanja pridelava  kakava ne bo mogla zapolniti primanjkljaja v oskrbi, kar bo povzročilo primanjkljaj na svetovni ravni.

Visoke cene že 2016

Cene kakava so se leta 2016 že dvignile na najvišjo raven v zadnjih 12 letih, potem ko je vremenski dogodek El Niño sprožil sušo, ki je vplivala na svetovno proizvodnjo kakava. Vendar pa se pojavljajo tudi nasprotna gibanja: rekordno visoke cene kakava  zmanjšujejo  svetovno povpraševanje.

V zadnjem četrtletju 2023 se je  mletje kakava v Severni Ameriki na letni ravni zmanjšalo za -3,0 % na 103 971 ton.  Tudi azijsko združenje za kakav je poročalo, da se je mletje kakava v Aziji v četrtem četrtletju na letni ravni zmanjšalo za -8,5 % na 211 202 ton.  Evropsko združenje za kakav je poročalo, da se je mletje kakava v Evropi v četrtem četrtletju na letni ravni zmanjšalo za -2,5 % na 350 739 ton