S povezovanjem do večje prepoznavnosti

S skupščino Združenja Vinorodna Štajerska v sredo 16. marca 2022 v Dvorcu Jeruzalem je tudi formalno steklo delo na razvoju Štajerske kot vrhunskega vinorodnega območja.Cilje Združenja so člani v četrtek 17. marca 2022 predstavili na novinarski konferenci v Univerzitetnem kmetijskem centru Meranovo pri Mariboru.

 

Božidar Grabovac, predsednik Združenja Vinorodna Štajerska je dejal, da so štajerski vinarji v treh desetletjih dosegli vzpon kakovosti in prepoznavnosti posameznih vinskih blagovnih znamk. » Pred nami je e naslednji nujni razvojni korak – združevanje s ciljem razvoja Štajerske kot vrhunskega, mednarodno prepoznavnega enogastronomskega območja.

Zadali smo si tri osnovne cilje: želimo dvigniti prepoznavnost in ugled vin našega vinorodnega okoliša tako doma kot v tujini, se s tem uvrstiti na svetovni vinski zemljevid najboljših vinorodnih regij in izboljšati prepoznavnost okoliša kot vinske destinacije s kakovostno vinsko turistično ponudbo. Gradili bomo na vrhunskem vinu, kulinariki in na izjemnih kulturnih spomenikih vinogradništva in vinarstva, začenši s Staro trto kot najstarejšo žlahtno trto na svetu ter najpomembnejšim simbolom štajerskega, slovenskega in svetovnega vinogradništva. Zelo nas veseli, da se nam ob zasebnih zavodih pridružujeta kmetijsko gozdarska zavoda iz Ptuja in Maribora ter da je sodelovanje steklo s Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede Univere v Mariboru. Skupaj lahko dosežemo resnično ogromno – prav zato, ker izkazujemo javno-zasebno partnerstvo, ki je za trajnostni razvoj ključnega pomena. Naša vrata pa so seveda odprta za vse štajerske vinarje, ki lahko z odličnostjo svojih vin in lastnih uglednih vinskih blagovnih znamk odločilno prispevajo k podobi Štajerske kot vrhunskega vinorodnega območja.«

Kdo je že v Združenju Vinorodna Štajerska?

V Združenje Vinorodna Štajerska se je v tem trenutku vključilo petnajst vinarjev: Puklavec Family Wines, Dveri Pax, Vino Frešer, Zlati grič, Verus Vinogradi, Steyer vina, Herga d.o.o., Winery Toplak, Hiša Joannes Protner, Radgonske gorice, Ptujska klet, Vino Krajnc, Vino Štampar, Vinogradništvo Janežič, Vino Glavinič ter štirje zavodi tako iz javne kot zasebne sfere: KGZS Zavod Ptuj, KGZS Zavod Maribor, Zavod Itadakimasu Ptuj, ZIP Maribor – Zavod za inovativnost in podjetništvo.

Ob teh je petindevetdeset štajerskih pridelovalcev že izkazalo interes za včlanitev v Združenje vinorodna Štajerska.

V register pridelovalcev grozdja in vina je v vinorodnem okolišu Štajerska Slovenija sicer vpisanih 5.493 hektarjev vinogradov s 9.379 pridelovalci, nad 5 hektarjev vinogradov obdeluje 146 pridelovalcev – skupaj 2.703 hektarjev.

 

Andrej Rebernišek, direktor KGZS Zavod Ptuj: »Štajerska vina odražajo odlično cvetico, izjemno sadnost, elegantnost v okusu in svežino s prijetno pitnostjo, ta je je tesno povezana z naravnimi danosti tega območja. Da je vino trendovsko, dokazujejo potrošniki, saj povpraševanje po njem nenehno narašča  tako na tujem kot domačem trgu, nenehno narašča. Pomembno je, da vinar sledi prepoznavnosti v stilu vina in pridelavi kakovostnih vin, ki lahko zadovoljijo potrebam potrošnika.«

Prof. dr. Stanislav Vršič, profesor na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru: » Vinorodni okoli Štajerska ima izjemen potencial in bogato preteklost, kar pričajo številni zgodovinski zapisi. To dokazuje tudi nakup posestva Meranovo, na katerem se, ne po naključju, nahajamo danes – nadvojvoda Janeza je namreč prav na Meranovo pred dvesto leti prinesel žlahtne sorte iz Porenja, ki jih imamo Štajerci v trsnem izboru še danes. 

Žal smo v zadnjih letih zasledili trend opuščanja pridelave vina na našem območju. Z ustanovitvijo Združenja Vinorodna Štajerska pa smo prepričani, da se vrača sloves štajerskih vin in s tem večanje pridelava kakovostnih vin na Štajerskem.