Sladkorja je malo, cene pese se bodo zvišale

12 novembra, 2021
0
0

Oskrba na trgu sladkorja v EU je še vedno na tesnem in cene si bodo po štiriletnem obdobju najnižje ravni kočno opomogle. Pojavljajo pa se že boljše cene za sladkorno peso iz letošnje pridelave. Prvič od konca leta 2017 je cena sladkorja v EU presegla 400 evrov/t belega sladkorja.

Evropski trg sladkorja se končno izvija iz krize. Tržna cena sladkorja v EU je septembra prvič po štirih letih presegla referenčno ceno 404 evre/t belega sladkorja – alarmantno vrednost, pod katero je bruseljska komisija po črkah tržne ureditve upravičena sprejemati krizne ukrepe.

Vendar Komisija EU ni posegala na trg in tako se evropski pridelovalci sladkorne pese in s tem tudi industrija sladkorja že od oktobra 2017 soočajo s krizo, vključno z zaprtjem obratov, milijonskimi izgubami. in znatno zmanjšanje pridelave sladkorne pese.

Na svetovnem trgu sladkorja premalo 

Z tekočo kampanjo 2021 pa se zdi, da je krize konec. »Eno je gotovo: pesa letošnje Letine bo plačana bolje kot leta 2020,« pravi dr. Hermann Schmitz, vodja kmetijstva pri proizvajalcu sladkorja Pfeifer & Langen.

Za pridelovalce sladkorne pese v Porenju to pomeni, da bo prvič po liberalizaciji pesa plačana bolje po modelu prožne cene kot po fiksni zagotovljeni ceni

Razlog za okrevanje cen je mogoče najti na svetovnem trgu. Svetovna bilanca oskrbe s sladkorjem naj bi se v sezoni 2021/22 že četrtič zapored zmanjšala v primanjkljaj.

Svetovna pridelava sladkorja naj bi se v primerjavi s prejšnjim letom povzpela za 4 milijone ton na 183 milijonov ton. V koraku s časom pa se poraba zvišuje in sicer na 185 milijonov ton, tako da se bodo končne zaloge verjetno spet zmanjšale. Borzni tečaji v Londonu in New Yorku so zato v porastu.

Nemški pridelovalci pese nekoliko širijo pridelavo

Pfeifer & Langen pričakuje povprečen pridelek sladkorne pese za Evropo. Površine so se v letu 2021/22 po vsej EU ponovno zmanjšale za 1,1 odstotka. Glavni razlog je bil upad za 19.000 hektarjev samo v Franciji, ki je največja pridelovalka pese v EU. V Nemčiji pa so pridelavo nekoliko razširili za 3000 hektarjev na 354.000 hektarjev.

Vsebnost sladkorja v pesi v Nemčiji je po zlatem oktobru na ravni petletnega povprečja, a po EU razmeroma nizka, tako da bo proizvodnja sladkorja v EU podpovprečna. V EU-27 si bo verjetno opomogla od izjemno šibkega prejšnjega leta s 15,1 do 16,7 milijona ton. Z rahlim povečanjem porabe na 17 milijonov ton bo EU ostala neto uvoznica sladkorja.Industrija daje prednost trajnostno proizvedenemu sladkorju iz sladkorne pese kot trsnemu sladkorju.

Po težkih letih od leta 2017 lahko evropski proizvajalci sladkorja gledajo v prihodnost z več optimizma iz drugega razloga. Zdaj industrijski kupci vse pogosteje kupujejo sladkor iz pese, ki je bila proizvedena v Evropi v skladu z visokimi okoljskimi in družbenimi standardi. Trajnost in regionalnost sta prodajni prednostni točki. Zanimanje za trsni sladkor, ki je pridelan v dvomljivih pogojih, upada. Industrija sladkorja želi zdaj s plakatnimi kampanjami dvigniti to zavest med potrošniki.

Več novic po najugodnejši ceni. KMEČKI GLAS. Vse o naročniških ugodnostih izveste s klikom na pasico.