Slovenska oranžna vina na Kitajskem

18 novembra, 2020
0
0

Na sejmu Wine to Asia v Shenzhenu se bo v petek, 20. novembra, s svojimi oranžnimi vini pod okriljem Orange Wine Festivala  predstavilo 11 slovenskih vinarjev. Za poglobljeno mojstrsko degustacijo v vibrantnem azijskem mestu velja velikansko zanimanje. Za predstavitev so bile pripravljene video vsebine in katalog v kitajskem in angleškem jeziku.

Predstavitev bo vodil Ian Dai, kitajski vplivnež na področju promocije vin. V Shenzhenu se bodo predstavili: Batič, Burja in Guerila iz Vipavske doline, Emeran Reya, Marjan Simčič in Movia iz Brd ter Bordon, Korenika&Moškon, Polič, Rojac in Zaro iz slovenske Istre.

Epidemija je v Evropi in ZDA ustavila tudi številne načrtovane predstavitve vin. Osebnih stikov med vinarji ter kupci njihovih vin je bilo malo, tudi Orange Wine Festival je moral svoje aktivnosti v Sloveniji in na tujem preložiti na prihodnje leto. S Kitajske, kjer se je življenje v dobršni meri že vrnilo v utečene smernice, je prišlo privlačno vabilo za sodelovanje na eni največjih vinskih prireditev v letošnjem letu. Wine to Asia je sejem, ki ga pripravlja veronski Vinitaly. Na njem se bodo letos s poglobljenimi degustacijami med drugimi predstavili Rioja, Franciacorta, Burgundija, Čile, Nemčija, Kitajska in Slovenija z izborom oranžnih vin.

Predstavitev vin enajstih kleti iz treh primorskih vinorodnih okolišev bo v vse bolj uveljavljajoči se in prodorni niši sonaravno pridelanih belih maceriranih vin prva svoje vrste na Kitajskem. Zanjo velja veliko zanimanje, celo nekajkrat večje od tehničnih možnosti na prizorišču.

Organizatorji so za delavnico o slovenskih vinih pripravili izčrpno gradivo o Sloveniji, vinorodnih okoliših in o vinarjih ter njihovih vinih. V video predstavitvi bo o tehnikah pridelave vin z manj posegi in daljšo maceracijo ter o slovenskih terroirjih govoril Primož Lavrenčič iz kleti Burja iz Orehovice. Za udeležence degustacije in sejma nasploh je bil pripravljen tudi katalog na 40 straneh v angleškem in kitajskem jeziku. Video vsebine s predstavitvami vseh vinarjev je pripravila ekipa dokumentarca Call it Amber. Film, ki bo premierno predstavljen prihodnjo pomlad na Orange Wine Festivalu, so snemali tako v Sloveniji kot v številnih drugih državah, tudi v Gruziji, Italiji, Avstriji, Franciji, Veliki Britaniji, na Nizozemskem. Predstavitev bo izjemna priložnost za prodor vinarjev in novega vinskega sloga na velikanski in novosti željni kitajski trg, obenem pa bo  turistična razglednica Slovenije, zlasti Brd, Vipavske doline in Istre, kar so prepoznali tudi v STO in lokalnih turističnih organizacijah omenjenih regij in podprli nastop v Shenzhenu.