Spletna trgovina med pandemijo vez do gostov

 Turistična kmetija Puhan v Bogojini je na eni lepših razglednih točk v Prekmurju, ob Plečnikovi cerkvi, ki od nekdaj privablja številne izletnike. Ta lega pa je primerna tudi za vinogradništvo, trto so tukaj zasadili na dveh hektarjih tudi Puhanovi , ki sicer kmetujejo v Černelavcih pri Murski Soboti in združili vse potenciale za razvoj kmetije s številnimi dopolnilnimi dejavnostmi.

Svež veter sta na mešano kmetijo prinesla že Jože in Olga Puhan, uradno zdaj že upokojena, ko sta se odločila, da bosta redila prašiče in pridelovala še žita. Govedoreja zahteva namreč veliko več časa, ki ga je Jožetu, specialistu za živinorejo na KGZ Murska Sobota, po službi ostajalo premalo. Na kmetiji tako še sedaj priredijo letno med 60 in 80 prašičev pasme duroc, na 12 ha pa pridelujejo žita: pšenico, ajdo, ječmen, koruzo, ajdo in krompir. Doma so  v obdobju, ko je propadla Mesna industrija Pomurka, zgradili klavnico za prašiče in jo nadgradili s predelavo mesnin. Vendar pa bi   brez ovalnega žiga, pridobitev katerega je zelo zahtevna, meso doma zaklanih prašičev lahko ponudili gostom le kot sveže, ne pa tudi kot  predelanega v suhe mesnine, kar je bil njihov cilj. Zato sedaj prašiče koljejo v klavnici MIR Gornja Radgona. Hkrati so ob vinogradu v Bogojini ob kleti zgradili še objekt za turistično kmetijo za 60 gostov in  osmimi prenočišči. Kmalu so postali zelo znani po dobri kuhinji s klasičnimi prekmurskimi jedmi kot so bograč, zabeljeni dödoli, koline z bujto repo, jurčkova juha z ajdovo kašo , oženjeni žganci, pečenke in gostje so si zaželeli izdelke tudi za domov. Tako so se odločili za registracijo  več dopolnilnih dejavnosti, predelavo mesa prašičev, zelenjave, in bučnega olja,buče pridelujejo na dveh hektarjih. V prekmursko šunko, salame in sušenje drugih kosov mesa predelajo prašiče. Jože je pri hiši specialist za prekmurske šunke, ki nosi tudi certifikat in je kot ena od treh ( Kodile in Pasero) označena z zaščiteno geografsko označbo oz. v evropski shemi kakovosti. Na njihovih krožnikih je okrog 80 odstotkov pridelkov in izdelkov iz njihove kmetije, odkar imajo turistično kmetije so precej povečali tudi pridelavo zelenjave, doma pridelajo vse, tudi pozimi jim ne zmanjka različnih vrst solat iz pokritega rastlinjaka. Pridelajo pa tudi kaj bolj eksotičnega, kot je topinambur, ki ne konča le v juhah, temveč tudi v kisu.

Odprtje trgovinice tik pred korono

 Kmetijo je zdaj že prevzel mlajši rod, hči Katarina, ki je diplomirala  na Fakulteti za kmetijstvo in biostemske vede v Mariboru  iz sadjarstva  in vinogradništva, in študij  nadaljuje na magistrski stopnji. Pri uresničevanju načrtov na kmetiji pa ji pomaga partner Dorian Gjerkeš iz znane vinogradniško-vinarske družine v Fikšincih na Goričke. Zagnanosti in znanja je torej pri hiši veliko, Katarina je zato kandidirala na razpisu za mladega gospodarja, in  s pridobljenimi evropskimi sredstvi so uredili prostore za predelavo in trgovinico na turistični kmetiji. Gosti, zlasti tisti iz drugih delov Slovenije, ki jih je bilo po odprtju lendavskega Vinariuma veliko več, so namreč želeli odnesti s seboj kulinarične “spominke “- od mesa do bučnega olja in vložnin, med katerimi sta tudi dren in čemaževi popki. Zaključili so jo lani januarja, tik pred pandemijo. Ob vse  hrani pa seveda ponudijo tudi svoja vina: chardonnay, sauvignon, traminec, rumeni muškat, modri pinot in po novem dovoljeni merlot. Glavni kletar v hiši je Dorian, večina vin kletari kot suha, pripravlja pa tudi prvo klasično penino iz chardonnaya, letnika 2019, ki bo  zorela na kvasovkah vsaj še do konca letošnjega leta.

Rešitev le normalizacija razmer

Za turistične kmetije je začetek že drugega koronskega leta porazen, suhomesnati izdelki in vino na kmetiji ostajajo, zato so oblikovali svojo spletno stran. Z njo ostajajo v stiku vsaj z delom svojih gostov in kupcev, večina od njih je njihove izdelke prvič poskusila prav na turistični kmetiji. Spletna prodaja pa seveda ne more nadoknaditi rednega sezone, pa tudi paketne protikornske pomoči ne morejo nadomestiti normalnega dohodka. Na kmetiji sta dva redno zaposlena, delodajalec- v njihovem primeru je to nosilka kmetije Katarina, pa jima mora med čakanjem zagotoviti ob državni pomoči 20 odstotkov plače. Tudi kmetija Puhan pa  je iz večine protikoronskih pomoči zaradi premajhnega obsega pridelave izpadla, zato so se določili, da bodo začeli ponujati svežo svinjino tudi na dvorišču. V prihodnje si želijo prodati del vin tudi v kateri od vinotek v Mariboru in Ljubljani, sicer pa si tako kot vsi, želijo predvsem normalizacijo razmer, da bi si lahko zaslužili dohodek s svojim delom in s pristno prekmursko hrano.