Štajerski sauvignoni najboljši na svetu

31 marca, 2023
0
0

Concours Mondial de sauvignon, edino svetovno ocenjevanje , namenjeno posebej tej vinski sorti, je v svoji 14. izdajidaji prvič potekal zunaj Evrope. V Franschhoeku v vinorodni regiji Stelenbosch in podregiji Cape West Coast, 75 kilometrov od Cape Towna, ga je gostila Južnoafriška republika.


Južnoafriško republiko pogosto uvrščajo med vinorodne države novega sveta, čeprav njena zgodovina pridelave vinske trte dejansko sega v 17. stoletje, ko je prvi guverner Kapske province Jan van Riebeeck zasadil vinograd in leta 1659 pridelal prvo vino v državi. Danes je ta država osma pridelovlaka vin ana svetu. Uvedba sauvignona v Južnoafriški republiki ni z natančno znana, vendar je znano, da so bile trte sauvignona zasajene na prvem vinogradniškem posestvu v tej oddaljeni državi, Groot Constantia konec osemdesetih let 19. stoletja. Po zadnjih podatkih predstavlja sauvignon 12,2-odstotni delež celotne površine, zasajene z vinsko trto v Južni Afriki na okrog 10.000 ha in je druga najbolj zasajena vinska trta v državi. Sauvignon je najbolje prodajana sorta na južnoafriškem trgu,kjer predstavlja 14,3 milijona litrov( v letu 2022) in najbolj uspešna v izvozu, s 67,7 milijona litrov.

Po številu prijavljenih vin je bila n na CMS še naprej na vrhu Francija, saj je bilo 40 % ocenjenih vin francoskih, sledila je prav tako po sauvignonu znana Avstrija z 225 prijavljenimi vini (18,6 %). Na tretjem mestu pa je bila država gostiteljica s skoraj 13 % prijavljenih vin, kar je rekordno število za Južno Afriko. Italija in Nova Zelandija sta dopolnili prvo peterico sodelujočih držav.

Avstrija potrdila vodilno mesto
Najboljši sauvignon na tekmovanju prihaja iz asvtrijske Štajerske, saj je pokal Dubourdieu prejel sauvignon Sieme Eichberg iz kleti Adam-Lieleg. Avstrija, ki je prejela kar 85 medalj, od tega 45 zlatih in 40 srebrnih, potrjuje visoko raven kakovosti svojih vin sauvignonov.
Vinarji iz doline Loara pa so kljub zahtevnemu letniku 2022 prejeli 77 medalj, od tega 28 zlatih in 49 srebrnih.
Francija je osvojila tudi mednarodni pokal za najboljšo mešanico gaskonskega vina za Saint-Lannes suvignon chardonnay podjetja Duffour Père & Fils.
Južna Afrika je dosegla velik napredek, saj je s 56 medaljami – 26 zlatimi in 30 srebrnimi – ter mednarodnim pokalom uveljavila kot pomembna pridelovalaka sauvignona. Vinska hiša Villiera Bush Vine podjetja Villiera Wines je prejel pokal Tonnellerie Sylvain, ki nagrajuje najboljše vino, zorjeno v hrastovih sodih.