Trajnost, prehranska varnost in varovanje podnebja

24 januarja, 2023
0
0

Po dveh letih premora ponovno poteka v živo 87. berlinski Zeleni teden. Na največjem kmetijskem, živilskem in hortikulturnem sejmu v svetu se bo med 20. in 29. januarjem predstavilo 1400 razstavljavcev iz 60 držav. Mednarodni Zeleni teden v Berlinu organizira Messe Berlin GmbH. Njegovi nekomercialni pokrovitelji pa so Zveza nemških kmetov (DBV) ter Zvezno združenje nemške živilske industrije (BVE) in Nemško živilsko združenje.

Na njem bodo razpravljali o glavnih vprašanjih živilske in kmetijske industrije, od rešitev za trajnostni obstoj do zaščite podnebja in ohranjanja virov. Osrednji politični dogodek Zelenega tedna pa je konferenca v okviru Globalnega foruma za prehrano in kmetijstvo (GFFA), ki jo gosti zvezno ministrstvo za prehrano in kmetijstvo. Njegova ključna tema je »Preoblikovanje prehranskih sistemov: globalni odziv na številne krize«. Več kot 2000 strokovnjakov iz politike, gospodarstva, znanosti in družbe se te dni udeležuje vodilnega dogodka na področju kmetijske politike na svetu. Politični vrhunec sejma je bila konferenca, ki se je je pretekli teden udeležilo okoli 80 kmetijskih ministrov. Nemški kmetijski minister Cen Özdemir je na Zelenem tednu dejal, da je ta dogodek s predstavitvijo živilske in kmetijske industrije edinstvena priložnost za potrošnike. Naše prehranjevalne navade namreč odločilno vplivajo na to, kaj pridelujeta kmetijstvo in živilska industrija ter njene proizvodne metode. »V zadnjem letu smo sprejeli ukrepe za bolj trajnostno kmetijsko pridelavo. Vodilno načelo je, da je zaščita pred izkoriščanjem.«

Berlinskega kmetijskega sejma se je udeležila tudi slovenska kmetijska ministrica Irena Šinko. Slovenija se letos v nemški prestolnici predstavlja kot zelena ter ekološka dežela, obiskovalci pa jo lahko podrobneje spoznajo skozi odlično kulinariko, vrhunska vina (predstavljajo se vse tri vinorodne dežele) in čebelarstvo ter njegove produkte. Slovenija se predstavlja tudi kot turistična destinacija s podporo Slovenske turistične organizacije. Slovenska vina in čebelarstvo pa na berlinskem sejmu še posebej promovirata vinska in medena kraljica Slovenije. 

ŠINKOVA O BIOTSKI RAZNOVRSTNOSTI IN KMETIJSTVU

Ministrica Šinko je imela v soboto na razstavnem prostoru več srečanj in dvostranskih sestankov s tujimi delegacijami. Tako je dopoldne slovenski razstavni prostor obiskala nemška delegacija ministrstva za prehrano in kmetijstvo z ministrom Cemom Özdemirjem, komisar EU za kmetijstvo Janusz Wojciechowski, županja Berlina Franziska Giffey ter drugi visoki gostje in predstavniki kmetijskih institucij v Nemčiji. Udeležila se je tudi Globalnega foruma za hrano in kmetijstvo, vrha so se udeležili predstavniki Evropske komisije, Afriške unije, kmetijskih institucij in združenj ter drugih mednarodnih organizacij. Preobrazba prehranskih sistemov je eden izmed ključnih ciljev, ki si ga je mednarodna skupnost zadala do leta 2030. Sodelujoči so razpravljali v štirih delovnih skupinah, v katerih so razpravljali o štirih ključnih vprašanjih: kako ustvariti prehranske sisteme, ki bodo odporni na krize, kako ustvariti podnebju prijazne prehranske sisteme, kako ohraniti biotsko raznovrstnost in kako izboljšati sodelovanje na področju trajnostnih svetovnih prehranskih sistemov.

Ministrica Irena Šinko je sodelovala na panelu, ki je bil namenjen ohranjanju biotske raznovrstnosti. V nagovoru je izpostavila, da je bistvena vloga politike ozaveščanje družbe, da se kmetje in tudi ostali prebivalci zavedajo pomena ohranjanja živalskih in rastlinskih vrst ter izboljšanje stanja. Za te aktivnosti je treba zagotoviti sredstva in računati na dolgoletno izvajanje. Ostalim ministrom je predstavila tudi posebno situacijo v Sloveniji, ki ima kar 60 % gozdov, ponaša se pa tudi z zavarovanim območjem Natura 2000 v obsegu kar 38 % površine države. Dotaknila se je tudi ohranjanja biotske raznovrstnosti ob povečevanju kmetijske pridelave, kjer je izpostavila pomen sodelovanja med državami pri prenosu znanja na tem področju. Kot primere dobre prakse ohranjanja biotske raznovrstnosti je omenila ohranjenost mozaične strukture kmetijskih površin in gozdov v Sloveniji, ohranjanje habitatov, opraševalcev in usmerjanje v ekološko kmetijstvo. Zaključila je z besedami, da dolgoročno ni enostavnih rešitev in da bo potrebnih veliko naporov za dosego zastavljenega cilja. »Kmetijska politika se mora s tem soočiti, sicer bodo posledice slabe ne le za prostoživeče živali in rastline, pač pa tudi za človeštvo.« Vrh kmetijskih ministrov se je zaključil s sprejetjem zaključnega sporočila o svetovnem odzivu na trenutne krize. 

Slovenski razstavni prostor, kjer je bila gostiteljica kmetijska ministrica Irena Šinko, je obiskala nemška delegacija ministrstva za prehrano in kmetijstvo z ministrom Cemom Özdemirjem, ob njem so še komisar EU za kmetijstvo Janusz Wojciechowski, županja Berlina Franziska Giffey ter drugi visoki gostje in predstavniki kmetijskih institucij v Nemčiji.