Tretja generacija prevzela družinski posel

2 oktobra, 2023
0
0

Minuli petek so v hiši penin Istenič v Stari vasi na Bbizeljskem praznovali 55. let od ustanovitve družinskega podjetja in hkrati javnosti predstavili tretjo generacijo, saj v posel tudi uradno vstopata brata dvojčka Mark in Nik Istenič. V naslednjih desetletjih bosta krmarila med klasiko dedka Janeza in vrhunskimi eksperimenti očeta Mihe ter hkrati iskala svojo, mladostno pot naprej. Gostom so Isteničevi predstavili tudi tri nove penine, h katerim so trije mladi chefi – Tomaž Bratovž (JB), Mojmir Šiftar (PEN Klub) in Zala Pungeršič) – pripravili vsak po eno jed, ki se je odlično spajala z izbrano penino.

S pridelavo klasičnih penin iz grozdja v tastovem vinogradu na Bizeljskem je leta 1968 začel Janez Istenič v času, ko so za novo leto nazdravljali z gaziranimi vini, sladkanimi s sirupom. Njegovo vizionarsko vinarsko delo je v eno najbolj prepoznavnih slovenskih blagovnih znamk razvil sin Miha Istenič, ki je poudaril, da so »penine kot lakasti čevlji, nikoli ne gredo povsem iz mode, le nove generacije se jih morajo naučiti ceniti.« Tudi zato, da bi lahko učinkoviteje nagovorili nove ljubitelje penin, sta včeraj štafetno palico iz rok dedka in očeta prevzela brata Mark in Nik Istenič, prvi inženir agronomije in tik pred magisterijem na hortikulturi, drugi pa tik pred magisterijem na ekonomiji.

Janez Istnič je začel odkrivati in dal mesto v svojih peninah avtohtoni sorti rumeni plavec
Simpatična fanta sta se na dogodku javno zahvalila dedku Janezu, ki jima je ganjen ob zahvali položil na srce, naj imata v mislih stalno izpopolnjevanje. »Zame biti peničar ni bila služba, temveč življenje. V zadnjih letih smo samo na Bizeljskem dobili več kot deset novih peničarjev, konkurenca je precej močnejša, kot ob mojih začetkih. Zavedajta se, da penina ni samo praznovanje, ampak je treba dobro zagrabiti v vinogradu in kleti,« je dejal Janez Istenič, ki je leta 1968 pridelal prvih sto steklenic penine po klasični metodi in jo v čast rojstvu hčerke, za kar je izvedel v vinogradu, poimenoval Barbara, kar je tudi najstarejša slovenska blagovna znamka penin.
Barbara jebila prva blagovna znamka slovenskih penin

Stopava v velike čevlje
Glede na svoji izobrazbi si bosta mlada brata Istenič sicer razdelila delo, a pravita, da se bosta učila tudi drug od drugega. Mark Istenič, ki se bo večinoma ukvarjal s pridelavo in kletarjenjem, je dejal, da se zelo dobro zavedata, da stopata v velike čevlje. »Penine Istenič so bile v marsičem prve, to si želiva ohranjati tudi v prihodnje. Morda bo zgodba šla v smer, ki bo povsem najina, saj bomo samo tako bomo lahko nadaljevali ta trend, da smo prvi. Morda kakšen poskus ne bo uspešen, ampak če uspeta eden ali dva, smo dosegli svoje,« pravi Mark Istenič, ki je zadnjih nekaj mesecev izkušnje nabiral v eni najboljših vinarn južne poloble Stefano Lubiana v Avstraliji, natančneje na Tasmaniji, kjer so ga vsako jutro v vinogradu pozdravili sladkosnedi kenguruji.