Ukinitev pobijanja piščancev na željo kupcev

17 julija, 2020
0
0

V nemških valilnicah bodo v prihodnje uporabili gensko analizo, da bi  ugotovili, ali se bo izvalil petelinček ali samica, valilnice pa bo pri tem podprla trgovska veriga Aldi.

Samo v Nemčiji vsako leto takoj po valjenju rojstvu ubijejo 45 milijonov petelinčkov, ker se njihova prireja ekonomsko ne izplača, tovrstna praksa,  ki je že leta med najbolj kritziranimi  pa se bo kmalu spremenila. Ubijanje piščancev bo kmalu ukinjeno, vsaj pri enem največji diskontnih verig v Nemčiji Aldi, kar naj bi omogočil nov tehnični postopek.

Dr. Julia Adou iz Aldija poroča, da želi ta diskontna veriga uporabljati inovativne tehnologije skupaj s svojimi dobavitelji in drugimi partnerji v dobavni verigi. “Mnogi naši partnerji se tega izogibajo, ker gre običajno za naložbe. Toda na Aldiju smo se odločili, da se želimo zavzeti za to novost  in  upamo, da se bodo za to odločili številni partnerji, dobavitelji, pa tudi tekmeci in da bomo skupaj lahko v celoti odpravili pobijanje piščancev v Nemčiji. “

Aldi se v prvi vrsti opira na proces genske analize biotehničnega podjetja Planton, s katerim je mogoče v prvih dneh vzreje določiti spol piščancev. V jajcu se naredi zelo, zelo majhna luknja za odvzem malo tekočine, ki se nato uporabi za DNK test, s katerim je mogoče  spol piščanca v jajcu  prepoznati veliko prej in piščancev ni več treba izvaliti, zato je že zelo zgodaj mogoče ločiti moške in ženski spol piščancev in preprečite pokončevanje petelinčkov.Cilj je preusmeritev celotne oskrbovalne verige – od rejcev v prosti reji do  ekoloških do leta 2022 po vsej Nemčiji. Aldi iz izbranih rej od leta 2017 sicer ponuja jajca iz tako imenovanega projekta  bratskih petelinčkov (Bruderhahn). Jajca iz tega projekta prihajajo iz sestrskih  nesnic, njihove brate pa redijo za  meso.  V tem primeru piščancev ni treba pobiti in kupec to zelo jasno prepozna po označevanju na embalaži, ki velja tudi za vse druge vrste jajc, ne le za ekološka jajca.