Umik 16 milijonov litrov slovenskega vina

24 julija, 2020
0
0

Vlada je  na četrtkovi seji sprejela Uredbo o ukrepih za odpravo motenj na trgu v vinskem sektorju zaradi pandemije COVID-19. Uredba določa začasna izjemna ukrepa- krizno destilacijo vina in krizno skladiščenje vina, potrebna za odpravo motenj na trgu z vinom zaradi pandemije COVID-19.

Oba ukrepa kot začasna ukrepa za leto 2020 določa Delegirana uredba 2020/592/EU, ki jo je Komisija sprejela v začetku maja letos zaradi občutnih motenj na trgu z vinom tako na veleprodajni kot maloprodajni ravni in v sektorju HoReCa. Zato so bili sprejeti ukrepi za umik določenih količin vina, ki se ne tržijo, v obliki krizne destilacije tega vina v industrijski alkohol ali alkohol za medicinske namene in  v obliki kriznega skladiščenja, s katerim se določena količina začasno umakne s trga.

Glede na stanje zalog v letu 2019 in poizvedbo o zastojih v prodaji vina zaradi pandemije se ocenjuje, da je za vzpostavitev ravnovesja na trgu z vinom v Sloveniji treba umakniti s trga dobrih 16 milijonov litrov vina, od tega slabo polovico trajno s krizno destilacijo vina, dobro polovico pa začasno za obdobje od pol do enega leta s skladiščenjem vina.