Užitki ob reki Muri

28 oktobra, 2021
0
0

V avstrijskem Lorberplatzuje bil v okviru projekta »GlaMUR – užitek ob reki Muri”   medijski dogodek in predstavitev knjige  Zgodbe iz kuhinje.Knjiga je napisana v dveh jezikih in predstavlja območje, ki znova odkriva svoje skupne korenine. Projekt  pa je delno sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v okviru ukrepa LEADER slovenskega Programa razvoja podeželja 2014-2020.

Namen projekta je predstaviti prvine kulinarike ob reki Muri na obeh straneh reke. Pod okriljem projekta »GlaMUR – užitek ob reki« je namreč povezanih preko 200 lokalnih ponudnikov iz 19 občin iz Slovenije in sosednje Avstrije, katerih skupen cilj  je promocija raznolike turistične, kulinarične in druge ponudbe tega pestrega območja ob reki Muri.Dogodka se je udeležil tudi mag. Aleš Irgolič, državni sekretar na MKGP, ki je  v uvodnem nagovoru povedal: »Projekt GlaMUR je projekt sodelovanja med slovenskimi in avstrijskimi deležniki, in kot takšen je primer dobre prakse čezmejnega sodelovanja lokalnih ponudnikov proizvodov in storitev na področjih lokalne oskrbe s hrano, turizma in rokodelstva. Predvsem je to projekt, ki krepi sodelovanje pri promociji in trženju lokalnih pridelkov in izdelkov. « V  projket  GlaMUR  sta vključena dva slovenska LAS- Ovtar in LAS Prlekija.

V okviru predstavitve projekta pa je bila predstavljena tudi knjiga z naslovom »Zgodbe iz kuhinje«, kjer so predstavljeni kuharski recepti, slike in zgodbe ljudi, njihove izkušnje, delo in življenje ob reki Muri kot enotnega prostora , sedaj v dveh državah.