V Franciji izjemno slaba trgatev

13 avgusta, 2021
0
0

Francoski vinogradniki ocenjujejo, da bo letnik 2021 količinsko eden najslabših v zadnjih desetletjih. Uničujoča pozeba in težave s peronosporo sta izjemno znižala pridelek.

 Napoved francoske vlade kaže, da bi bila letina vina leta 2021 najmanjši letnik v zadnjih 50-tih letih. Pridelava bo med sortami in regijami različna, vendar bo v primerjavi z lanskim letom nižja za 24% do 30%, ocenjuje Agreste, statistični oddelek francoskega kmetijskega ministrstva. To bi pomenilo skupaj med 32,6  in 35,6 milijoni  hektolitrov, kar pomeni najmanjšo francosko trgatev najmanj od leta 1970, kažejo številke Agreste.

Pred obiranjem grozdja v več regijah je sicer potrebno še nekaj ocen, predhodna napoved pa se osredotoča predvsem na količino in ne na kakovost.Vendar poudarja škodo, ki so jo v letošnjem letu v številnih francoskih vinogradniških območjih povzročile hude spomladanska pozeba.

Kmetijsko ministrstvo je francosko trgatev leta 2021 primerjalo glede na vpliv pozebe s tisto leta 1977, a tudi poudarilo, da ima Francija danes manj vinogradov kot v sedemdesetih letih. Mraz je bil poseben problem za sorte grozdja, ki začenjajo dokaj zgodaj svoj rastni cikel. Chardonnay in merlot sta med najbolj prizadetimi sortami. V času zmrzali so vinarji v Burgundiji povedali, da jih skrbi chardonnay v primerjavi s poznejšim modrim pinotom.

Šampanijo je pozeba prizadela bolj kot druga območja, in uničila približno 30 % brstov pri chardonnayu. Ne glede na nižji pridelek pa imajo vinarji v kleteh še precej zalog. Alzacije pozeba ni prizadela, kljub temu bo pridelek tam nižji od petletnega povprečja zaradi peronospore ki jo je povzročilo toplo in vlažno vreme. Po mnenju kmetijskega ministrstva je peronospora povzročala tudi velike izzive v Šampanji in delih Bordeauxa. Vendar se vpliv ekstremnih vremenskih razmer razlikuje tudi glede na lokacijo vinogradov v določeni regiji.V  Bordeauxu sta dva vala zmrzali aprila in v začetku maja imela različen vpliv, na vinograde v regiji. Še posebej je bil prizadet sauvignon, kar bo prizadelo pridelovalce belega vina.