Vegansko jajce iz boba

3 januarja, 2022
0
0

Zagonsko podjetje Perfeggt je prvo nemško podjetje, ki je razvilo rastlinsko alternativo jajcem iz boba. Kaj se skriva za tem, smo povprašali inovatorje.Prvi izdelek iz Perfeggta naj bi bil uporaben kot pripravljeno stepeno jajce, po izjavah podjetja pa bi ga lahko pripravili kot umešana jajca ali omlete, lahko pa ga uporabimo tudi za peko.

Kaj je bilo prej – kokoš ali jajce? To vprašanje se ne poraja zagonskemu podjetju Perfeggt. Medtem ko so se nekatera podjetja že uveljavila z alternativami za jajca v ZDA, Braziliji in Avstraliji, bo prvo vegansko jajce zdaj prišlo v Nemčijo.

Mlado berlinsko podjetje je pred kratkim prejelo 2,5 milijona evrov sredstev in namerava vstopiti na trg še letos. Desetčlanska ekipa trenutno razvija izdelek, ki se lahko uporablja kot stepeno jajce (umešano jajce). V intervjuju za Agrarheute so se pogovarjali s Tanjo Bogumil, soustanoviteljico in izvršno direktorico Perfeggta.

 Trenutno razvijate prvo vegansko alternativo jajcem v Nemčiji. Seveda je jajce edinstveno po svoji teksturi in obliki. Kako naj bi bilo mogoče izdelati enakovredni nadomestni izdelek?

 Poustvariti izjemno kompleksne lastnosti jajca in njegove arome je res izziv. Ker jajce želira, veže, očisti in razrahlja. To bi radi posnemali, pri čemer pride do izraza strokovno znanje in izkušnje Bernda Beckerja, ki vodi razvoj naših izdelkov. Pred tem je več kot 25 let vodil raziskave in razvoj pri Rügenwalder Mühle, kjer je delal na področju veganskega in vegetarijanske hrane. Osnovna sestavina našega izdelka je bob, ki ga predelamo tako, da ostanejo le beljakovine, ki jih potrebujemo, in jih dopolnimo z rastlinskimi lipidi, da se podvojijo sestavine jajca.

Zakaj stavite na bob, od kod vam zamisel?

 Za bob je značilna visoka vsebnost beljakovin in možnosti lokalne pridelave. Lahko razširi kolobar in poveča biotsko raznovrstnost. S Perfeggtom želimo spodbujati domačo pridelavo in s tem podprli verige vrednosti v Nemčiji in Evropi. Zato iščemo nadaljnje partnerje za sodelovanje za spodbujanje trajnostne pridelave. Trenutno smo še v prehodni fazi, v kateri še ne moremo v zadostni količini pokriti potreb z lokalnimi surovinami. Žal je tudi količina regionalno pridelanega ekološkega boba premajhna. Po eni strani raste celoten ekološki sektor v živilskem sektorju in lahko se pojavijo težave pri nabavi ekoloških surovin.

Kakšen bo končni izdelek in koliko bo stal?

Naš prvi izdelek lahko uporabimo kot stepeno in pripravljeno jajce in ga pripravimo kot umešano jajce ali omleto ali pa ga uporabimo za peko. Za druge dozirne oblike med drugim tesno sodelujemo z raziskovalnim oddelkom univerze v Wageningenu( Nizozemska).Po ceni smo malo nad ceno jajca iz biodinamične pridelave.  Tako se gibljemo v cenovnem oknu, podobnem tistemu pri alternativah mlečnih ali mesnih beljakovin, ki so že uveljavljene na trgu.

Na katere prodajne kanale ciljate?

V naslednjih mesecih se bomo osredotočili na promocijo Perfeggta na trge v Nemčiji, Avstriji in Švici. Od začetka leta 2022 želimo ponuditi svoj izdelek sprva v gostinstvu. Perfeggt bo kasneje letos na voljo tudi v trgovinah z živili.

Poraba jajc v Nemčiji stalno ali rahlo narašča, trenutno ni opaznega upada. Kakšno rast trga pričakujete za jajčni nadomestek in druge veganske nadomestne izdelke v naslednjih nekaj letih?

Jajca so ena izmed najbolj priljubljenih živalskih beljakovin in jih jedo povsod. Samo v Nemčiji je poraba na prebivalca 239 jajc na leto, glede na poročilo o stanju na trgu in oskrbi z jajci v letu 2021. Vendar je trg rastlinskih jajčnih izdelkov, za razliko od mleka ali mesa, še vedno skoraj neodkrit. 

Po mnenju Prongosena bo trg rastlinskih jajc najhitreje rastoči trg rastlinskih proizvodov v prihodnjih letih. Če bo svetovno prebivalstvo še naprej raslo, kot je trenutno predvideno, bodo potrebni alternativni viri proizvodnje teh beljakovin. Alternativne beljakovine še nikoli niso bile tako široko uporabljene na množičnem trgu kot danes.