Vinska kraljica iz hiše vinskega kralja

15 marca, 2022
0
0

 

Korona je preteklo leto tudi vinskemu dvoru zamešala načrte, zato je Ana Pavlin, 24. vinska kraljica z Dolenjske, krono predala svoji naslednici šele po dveh letih. Zapomnili si jo bomo kot kraljico z najdaljšim prestolom in najmanj dogodki, nekaj nad 100, ki se jih je udeležila v čast vinu in vinarjem. Z njenim poslanstvom – predstavljanjem vseh treh slovenskih vinorodnih dežel, naših vin in vinogradniške kulture doma in v svetu, bo nadaljevala Ana Protner iz Malečnika, ki je tako prva Mariborčanka na slovenskem vinskem prestolu.

Novo kraljico sta v Radencih okronala kmetijski minister dr. Jože Podgoršek ter predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Slovesnosti so se udeležili številni pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije in drugi visoki gosti.

Dr. Jože Podgoršek tudi na kronanju ni mogel mino aktualnih dogodkov. Izpostavil je, da je bil lanski sejem Agra kljub težkim okoliščinam izveden. »Kot minister, pristojen za prehrano, lahko tudi na podlagi dnevnih sestankov s ključnimi deležniki preskrbe s hrano zagotovim, da ste kmetje tisti, ki skupaj z živilsko industrijo zagotavljate prehransko varnost tudi v teh časih. Zato ponavljam, da imamo hrane in žit ter krmil za živinorejo do naslednje žetve dovolj. Pri mesu smo samooskrbni, in če bodo verige delovale kolikor toliko normalno, nas resnično ni strah, da bomo v Sloveniji lačni,« je obljubil dr. Podgoršek.

»Zadnji dve leti sta bili posebej zahtevni, saj je korona zaustavila in najbolj prizadela industrijo srečanj, kamor sodi tudi sejemska dejavnost. Vinarji so se reševali s turističnimi boni, sejmarji pa z video dogodki. Tudi sedaj ne moremo biti optimisti, ker v ospredje bolj kot zdravje prihaja orožje. In če so politiki in vladarji zadolženi, da nam zagotovijo varnost in dostojno življenje, potem od vinskih kraljic pričakujemo, da po svojih najboljših močeh promovirajo slovensko vinogradništvo in vinarstvo ter slovensko vinsko kulturo,« pa je dejal Janez Erjavec.

 

ZNANJA IN IZKUŠENJ VEČ KOT DOVOLJ

Nova vinska kraljica Ana Protner prihaja iz vinorodne dežele Podravje, iz vinogradniško-vinarske družine, prepoznavne kot Hiša Joannes Protner iz Malečnika na mariborski vinski cesti. Delo v vinogradih, v kleti ter z gosti opravlja cela družina: oče Boštjan, mama Mojca, sin Martin, ki obiskuje srednjo vinogradniško šolo v Avstriji, in sestra Katarina. V kleti pa še vedno sodeluje in je na voljo za nasvete Anin ded mag. Jože Protner, v preteklosti tudi kmetijski minister, eden od stebrov družine je tudi babica Silva.

Znanja je torej na kmetiji več kot dovolj, veliko ga je pridobila tudi Ana, ki je med trtami in vinom odraščala in dobila izkušnje s kraljevanjem že kot mariborska vinska kraljica v obdobju 2018–2020. Srednjo in višjo šolo je zaključila v Mariboru, študij pa nadaljevala in zaključila z diplomo na Turistici v Portorožu. Sedaj se izobražuje na magistrskem študijskem programu, smer marketing – management na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Veliko izkušenj si je nabrala tudi v tujini, kot mariborska vinska kraljica je predstavljala Slovenijo že dvakrat na Kitajskem in v ZDA.

 

KRALJIČINO VINO JE RENSKI RIZLING PIRAMIDA

Protnerjevi obdelujejo 13 hektarjev vinogradov na treh legah – Vodole, Šempetrska gorca in Celestrina. Od leta 2019 imajo certifikat za obdelavo polovice površin na ekološki način. Zaščitni znak njihove kleti so vina iz kraljevske sorte – vrhunski renski rizlingi, zlasti zreli in strukturni, s prepoznavnim okusom po petroleju.

Na trgu pa so tudi s paleto drugih belih, rdečih in rose vin ter penino. Vina uspešno prodajajo doma in tudi v tujini, vse do ZDA, v zadnjem obdobju pa vse več na svoji kmetiji. Njihove steklenice so prepoznavne po etiketah s štajerskim slengom, v obliki simpatičnih rekov, ta zamisel in izvedba pa je prav Anino delo. Izbor kraljičinega vina za novo kraljico torej ni bil težak, to je renski rizling letnika 2019, pridelan na Piramidi, označen kot lastna trgatev in polnitev Vino Piramida Maribor z. o. o., kletarjen pa v hiši vin Joannes Protner. Formalno namreč še vedno deluje zadruga, ki so jo mariborski vinogradniki ustanovili pred nekaj leti v dobri veri, da jih bo pri pridelavi na Piramidi podprla tudi občina. Vendar pa 36 let star vinograd na najbolj prepoznavni točki sredi Maribora še vedno propada, zato si Boštjan Protner že leta prizadeva, da bi ta vinograd s podporo občine dokončno uredili in obdelovali na ekološki način.