Vojna v Ukrajini je močno povečala negotovost na trgih žita

11 marca, 2022
0
0

Ruska invazija na Ukrajino je izjemno povečala negotovost na trgih žit, navaja Ameriško kmetijsko ministrstvo (USDA) v marčevskem poročilu. Marčevsko poročilo predstavlja prvo oceno kratkoročnih učinkov vojne. Globalni obeti za proračunsko leto 2021/22, ki se konča junija, so višja pridelava, manjša trgovina, višja poraba in večje končne zaloge. USDA še ni dala ocen naslednje letine.

Globalna pridelava se bo povečala predvsem zaradi še večje avstralske letine. Na podlagi posodobljene avstralske ocene se je pridelava povečala za 2,3 milijona ton na rekordnih 36,3 milijona ton. USDA je zmanjšala svetovni izvoz pšenice za 3,6 milijona ton na 203,1 milijona. To je posledica pričakovanega padcev v Ukrajini in Rusiji za tekoče proračunsko leto, ki jih je mogoče le delno izravnati s povečanji v Avstraliji in Indiji.

USDA je zmanjšala ukrajinski izvoz za 4,0 milijona ton na skupno 20,0 milijonov, saj naj bi vojna motila izvoz iz črnomorske regije. Ruski izvoz se je prav tako zmanjšal za 3,0 milijona ton na 32,0 milijona ton, saj bo ladijski promet verjetno omejen in gospodarske sankcije ovirajo trgovino. Vendar pa je upad obeh črnomorskih držav delno izravnal višji izvoz avstralske in indijske pšenice – za 2,0 oziroma 1,5 milijona ton, na 27,5 oziroma 8,5 milijona ton.

Uvozniki ne najdejo dovolj blaga

USDA tudi ocenjuje, da bo večja letina v Avstraliji povzročila zelo konkurenčne cene in dvignila avstralski izvoz na rekordno raven. Zaradi velikih zaloga inzelo visokih cen svetovnih cen pšenice naj bi se nadaljeval tudi pospešen izvoz iz Indije. Na drugi strani bo zmanjšan uvoz naslednjih držav: Turčije, Egipta, Afganistana, Alžirije, Kenije, Pakistana, Tanzanije in Jemna na podlagi nižje dostopne črnomorske pšenice na trgu v višjem cenovnem razredu na svetovnem trgu.Iz istega razloga se je zmanjšala tudi napoved svetovnega porabe za 0,8 milijona tone na 787,3 milijona ton.

Z NAMI GRE HITREJE. KMEČKI GLAS. Več o naročniških ugodnostih izveste s klikom na pasico.