Vrhunska kakovost skromnejšega letnika

27 septembra, 2022
0
0

Poletje vročinskih valov po vsej Evropi je povzročilo zgodnje zorenje grozdja in kljub temu, da številne regije poročajo o nižjih pridelkih zaradi ekstremne vročine, se vinarji veselijo visoke kakovosti.

V Franciji se je v Provansi z okrog 7200 hektarji vinogradov začela trgatev 10 do 15 dni prej kot leta 2021, in sicer že 8. avgusta. Po vsej regiji je grozdje zdravo in v kleteh pričakujejo normalne količine.

Grozdje je bilo najprej zrelo na območjih provansalskih vinski regij Provansa – AOC Côtes de Provence, AOC Coteaux d’Aix-en-Provence in AOC Coteaux Varois en Provence. Kljub vročini in vodnemu stresu kakovost grozdja obeta letnik z velikim potencialom. Sončni dnevi in hladne noči so se vrnile po nevihtah sredi avgusta, ki so poleg obnovitve zalog vode za vinsko trto prinesle tudi neurja s točo. Ta je povzročila škodo na nekaterih posestvih ob reki Var.

V najbolj severni francoski regiji Šampanji je bil dovoljen začetek trgatve na 34.000 hektarjih med 20. avgustom in 6. septembrom, odvisno od lokacije vinogradov. Čas trgatve upravlja Réseau Matu, to je mreža stotih reprezentativnih vinogradniških leg, razporejenih po zaščitenih območjih. Podatki s teh mest omogočajo odboru Šampanje (Comité Champagne), da s pomočjo prostovoljnih strokovnjakov spremlja in analizira napredek zorenja grozdja, ter omogoča določitev optimalnega datuma trgatve.

Tudi v Bordeauxu kot največji francoski vinorodni regiji z 120.000 hektarji vinogradov je grozdje zdravo in zrelo. Letošnja trgatev je zelo posebna zaradi ključne razlike – če se je nekoč začela sredi septembra – letos je potekala prej kot kadar koli, in sicer že od srede avgusta, kar je posledica hude suše in učinka podnebnih sprememb. Kljub vročinskim valovom in gozdnim požarom je trgatev v regiji izjemo dobra, čeprav z nižjimi donosi.

Trgatev se je na zgodnejši čas prestavila tudi v Burgundiji s 30.000 hektarjev, vendar je bilo tik pred njenim začetkom večdnevno deževje, ki je pripomoglo k povečanju pridelka in zagotavljanju kakovosti in količine.

Čas trgatve se je začel zgodaj tudi za južno regijo Languedoc – Roussillon – za prvo grozdje so olajšali trte že 3. avgusta. Močna vročina v Roussillonu je pomenila zgodnje cvetenje, zorenje in trgatev. V večini primerov je to privedlo tudi do nižjih donosov, saj je trta težko zadrževala vlago. Kljub občutno nižjemu pridelku kot posledici lokalnih vročinskih valov pa vinarji upajo na dobro kakovost vin letnika 2022.

 

V KATALONIJI IN JEREZU TRGATEV ŽE KONEC JULIJA

V Španiji je vinska klet Caserío de Dueñas, ki se nahaja v Ruedi, 16. avgusta letos začela svojo najzgodnejšo trgatev v zgodovini in opozorila, da se bodo zaradi učinkov globalnega segrevanja datumi trgatve še naprej pomikali naprej. V tej regiji so začeli trgati najprej sauvignon in chardonnay, nadaljevali pa s sorto verdejo. Grozdje je bilo izjemno zdravo in dobre kakovosti. Podobno zgodaj se je začela trgatev tudi v drugih regijah, in sicer v Kataloniji že celo 27. julija ter v Jerezu v Andaluziji 28. julija.

Na Portugalskem pa sta ekstremna vročina in suša v Portu in na območju celotne vinorodne regije Douro izjemno znižala letošnjo letino, čeprav pričakujejo od letošnje trgatve, ki se je začela konec avgusta, izjemna vina. Padavin je bilo celo za 70 % manj od 30-letnega povprečja, zato bo pridelek letnika izjemno skromen.

Razmere z izjemno nizko količino padavin, ki se običajno ponovijo vsake tri leta, povzročajo vinogradnikom na območju Porta zaskrbljenost, saj opažajo, da trpijo vinogradi. Pridelava zaradi zmanjšanega pridelka zaradi suše pa bo še dražja po vrsti podražitev v celotni oskrbni verigi ter drugih inflacijskih pritiskov. Kljub temu vinarji ocenjujejo, da bo bodo izjemne kakovosti portovci na najboljših legah in iz uveljavljenih sort, ki se dobro spopadajo s podnebnimi spremembami.

 

NEMŠKI VINOGRADI V DOBRI KONDICIJI

Deset dni prej kot običajno, sredi avgusta, so začeli s trgatvijo za penine tudi v italijanskem Piemontu. Že cvetenje se je začelo v zadnjem tednu maja oz. deset dni prej kot leta 2021. Poleti pa je suho in sončno vreme pospešilo zorenje grozdja in trgatev. Prvi mošti za osnovno vino za penine imajo kljub temu ustrezno kislino.

V glavnih vinorodnih regijah v Nemčiji se je trgatev začela prav tako zgodaj, primerljivo z letnikom 2018. Po oceni nemškega inštituta za vino (DWI) so obeti za kakovost vin letnika 2022 zelo dobri. Velik del nemških vinogradov v vseh vinorodnih regijah pa je kljub izjemni suši v dobri kondiciji, prav tako grozdje, večjih neurij pa doslej ni bilo. Vroče vreme je koristilo dobri obarvanosti rdečega grozdja in obeta polna in barvno intenzivna rdeča vina. Grozdje belega vina naj bi bilo tudi aromatično z zmerno kislino. Trgatev bodo v Nemčiji zaključili z renskim rizlingom, ki ga bo količinsko nekoliko manj kot prejšnja leta.