Vse več vinarjev polni penine

6 marca, 2019
0
0

Ljubitelji vin v Ljubljani se v dnevih okrog valentinovega že tradicionalno družijo družijo z vinskimi mehurčki na Salonu penečih vin, ki je bil letos šestič v hotelu Slon. Salona se je udeležilo doslej največ- 43 vinarjev z rekordnim številom 140 penin, odlična pa je bila tudi obiskanost. Poraba penečih vin se v Sloveniji nenehno povečuje vse od leta 2006, vzporedno raste tudi pridelava, obenem pa se povečuje uvoz penečih vin. Poraba se je tako v dobrem desetletju povečala iz treh na deset odstotkov, pridelava pa se je po ocenah povečala na 2 milijona steklenic. V svetovnem merilu se poraba penečih vin se  giblje okoli šestih odstotkov in še raste. V porastu spredvsem lažja in enostavna peneča vina na eni strani in na drugi prestižna peneča se vina. Prav tako je razveseljivo, da peneča vina počasi vstopajo v segment dnevne porabe, dviguje se tudi poraba penečih vin ob hrani. Povečuje se tudi število vinarjev, ki imajo v svoji ponudbi peneča vina, med njimi so številni mladi obrazi ali pa nasledniki v uveljavljenih vinarskih hišah.

Vinski svetovalci pa menijo, da se lahko pohvalimo, da so peneča vina že prišla tudi do naših porabnikov in da jih spoznava in uživa čedalje več mladih. Peneča vina je tako v zadnjem obdobju precej lažje prodati kot v preteklosti. Za gostince tako ostaja odprto samo vprašanje, koliko je gost pripravljen plačati za kozarec, steklenico penečega vina. Vsi pa se zavedajo, da bo potrebno vložiti še veliko naporov v izobraževanje – tako tistih, ki so v prodaji, kakor tudi publike. Slednje je predvsem naloga sommelierjev in piscev o vinu.

V okviru salona penečih vin je bil tudi ocenjevanje, kjer so prejeli najvišja priznanja med belimi penečimi vini Vina Kauran, Victoria 2010, Slovenija , Radgonske gorice za zlato radgonsko penino Selection, in Semiška penina, barrique, Slovenija.Med rose penečimi vini so bila najboljša a vina: Istenič, Gourmet rosé, 2015, Zlati grič, Konjiška penina rosé, in vino Kozinc, Joker Zara, Slovenija