Zaustavitev povračilnih carin med ZDA in EU

15 marca, 2021
0
0

 EU in ZDA so se v začetku marca dogovorile, da za štiri mesece začasno ustavijo vse povračilne carine na izvoz, uvedene zaradi spora med  letalskima družbama Airbus in Boeing. Prekinitev omogoča obema stranema, da se osredotočita na reševanje tega dolgotrajnega spora.

Izvoznikom iz EU zagotavlja pomembno olajšanje, saj so  ZDA sprejele dvig carin na 7,5 milijarde ameriških dolarjev za evropske izdlke v ZDA. Podobno bodo carine EU ustavljene za približno 4 milijarde ameriških dolarjev  na izvozne izdelke iz ZDA v EU. Zaradi spora so bili zelo oškodovani tudi evropski kmetijski izvozniki, zlasti vinarji.

Izvršni podpredsednik Evropske komisije in komisar za trgovino Valdis Dombrovskis je dejal, da je to  pomemben premik, ki označujeponovno sodelovanje z evropskim našim največjim in ekonomsko najpomembnejšim partnerjem. Odstranitev teh carin  je za obe strani koristna v času,  ko pandemija škoduje zaposlenim in gospodarstvu. Ukinitev carinv bo pripomogla k ponovni vzpostavitvi zaupanja in iskanja dolgotrajne rešitve s pogajanji.  Trgovinski odnosi med ZDA in EU  niso pomembni samo za obe strani, ampak tudi za svetovno trgovino na splošno. Carine bodo na obeh straneh preklicane za štirimesečno obdobje takoj, ko bodo končani notranji postopki na obeh straneh.