Zdravniki pozivajo k oprostitvi DDV za sadje in zelenjavo

14 marca, 2022
0
0

Cene hrane so se februarja v Nemčiji  zvišale za  5,3 %, januarja pa za 5,0 %,  posebej  sveža zelenjava. Nemški Zdravniki zato  opozarjajo, da  je zato vse manj kupuje revno prebivalstvo.

Medicinska stroka v Nemčiji zto poziva k  popolni ukinitvi DDV za sveže sadje, zelenjavo in stročnice. Močan dvig cen hrane je še posebej  prizadel ljudi z nizkimi dohodki. Tukaj je treba sprejeti protiukrepe v skladu z zavezništvom, ki vključuje 21 medicinsko-znanstvenih specialističnih društev in raziskovalnih ustanov – vključno z Nemškim združenjem za prehransko medicino (DGEM), nemškim združenjem za sladkorno bolezen (DDG), nemškim združenjem za debelost (DAG) in  pomoč porti aku.Ekonomsko-raziskovalni inštitut IFO v Nemčiji pričakuje, da se bodo cene hrane v letu 2022 v primerjavi z letom poprej zvišale za sedem odstotkov.

Cene hrane gredo trenutno samo navzgor in  zdrava prehrana ne bi smela biti vprašanje denarja. Zvezna vlada mora  enkrat za vselej odpraviti DDV za zelenjavo in sadje,” zahteva Barbara Bitzer, tiskovna predstavnica DANK in generalna direktorica DDG. »V zameno je treba od proizvajalcev sladkanih pijač zahtevati plačilo. Sladkorne pijače so glavni dejavnik debelosti in sladkorne bolezni. Proizvajalci potrebujejo učinkovite spodbude za končno zmanjšanje vsebnosti sladkorja,« pravi Bitzer.

Ničelna stopnja  DDV za nekatere kategorije hrane bi bile izvedljive v vsej EU

Doslej določa zakonodaja EU  minimalno stopnjo 5 % DDV za hrano. Decembra 2021 so se finančni ministri držav članic EU dogovorili, da bodo za hrano in druge osnovne dobrine v prihodnosti možne ničelne  stopnje DDV. Evropska komisija je reformo predlagala že leta 2018. Svet ministrov EU je decembra napovedal, da bo direktiva uradno sprejeta takoj, ko bo Evropski parlament podal svoje mnenje. V Nemčiji za večino živil trenutno velja 7-odstotna davčna stopnja.

Po soglasni znanstveni oceni je za spodbujanje zdrave prehrane potrebna kombinacija različnih ukrepov. Ti vključujejo omejitve oglaševanja nezdrave hrane, minimalne standarde za hrano v dnevnih centrih in šolah, označevanje hranilne vrednosti, ki ga lahko razumejo laiki, in davke na hrano, ki temeljijo na zdravstveni vrednosti izdelkov.Po mnenju zavezništva primeri iz drugih držav kažejo, da so ti svežnji ukrepov učinkoviti.