Združenja kmetov kritizirajo zvišanje urne postavke na 12 evrov

17 februarja, 2022
0
0

Načrtovano zvišanje zakonsko določene minimalne urne postavke 12 evrov je naletelo na kritike v kmetijskem sektorju. Zakonsko določena minimalno plačilo v Nemčiji se je z 8,50 evra v letu 2015 dvignilo na trenutno 9,82 evra. Za julij je predvideno zvišanje na 10,45 evra. Koalicija načrtuje nadaljnje zvišanje od   oktobra na 12 evrov.S 1. oktobrom 2022 naj bi se zakonsko določena minimalna plačilo na uro v Nemčiji dvignila na 12 evrov.

To predvideva osnutek zakona zveznega ministra za delo. V primerjavi s sedanjo minimalnim   plačilom   bi to pomenilo zvišanje za 2,18 evra oziroma 22 odstotkov. Zvišanje na 10,45 evra 1. julija letos je že določeno.

A Nemško združenje kmetov( DBV), Splošno združenje nemških združenj delodajalcev v kmetijstvu in gozdarstvu (GLFA) in Centralno hortikulturno združenje (ZVG) soglasno zavračajo nadaljnje povišanje v istem letu na 12 evrov. Opozarjajo pred ogrožanjem dobičkonosnosti podjetij in kritizirajo

 vnovičen poseg države v kolektivno pogajalsko avtonomijo. Združenje kmetov poziva k kasnejšemu postopnemu dvigu minimalne plače- Predsednik združenja nemških kmetov  Joachim Rukwied je pojasnil, da bi povečanje še povečalo obstoječi konkurenčni pritisk v kmetijstvu in gozdarstvu. Ne ogroža le dobičkonosnosti podjetij, temveč predvsem še naprej potiska pridelavo sadja in zelenjave v evropske regije z nižjimi plačami in socialnimi standardi. Rukwied je pozval k odložitvi povečanja in postopnemu prehodu.

 V DBV in GLFA pozitivno ocenjujejo dvig omejitve mini zaposlitev s 450 evrov na 520 evrov, kot nesprejemljivo pa vidijo združenja   dodatno obremenitev s prispevki za socialno varnost za delodajalce v tako imenovanem prehodnem razponu med 520,01 in 1600 evrov. Društva odločno zavračajo tudi načrtovano novo ureditev zakonske obveznosti evidentiranja delovnega časa za minimalno plačo,ker elektronsko beleženje delovnega časa   honorarnih sodelavcev bremeni podjetja z dodatnimi stroški.