Znatno manjša setev oljne repice

2 decembra, 2020
0
0

 Površine, posejane z oljno ogrščico v Evropi letošnjo jesen, so manjše kot v prejšnjem letu in tudi manjše od petletnega povprečja, ker so kmetje posejali več zimskih žit, piše Agrarheute.

Medtem ko so bili v severni Evropi in Poljski pogoji za setev in vznik oljne repice dobri, so padavine in poplavljanje polj v prvi polovici oktobra poškodovale rastline v večjih delih Evrope. Setev oljne ogrščice pa so pri nekaterih glavnih pridelovalcih prvotno ovirala predvsem  zelo suha tla. Večina Evrope je imela od sredine oktobra ugodne vremenske razmere za setev ozimnih žit in obiranje preostalih pridelkov. Vendar so te ugodne razmere prišle prepozno za setev oljne ogrščice v številnih velikih pridelovalkah poljščin.

 Zato je ocena, da bodo površine z oljno repice po ravnijo prejšnjega leta in pod petletnim povprečjem. V nasprotju s tem je bila kampanja setve ozimnih žit končana pravočasno in v zelo dobrih razmerah v večini delov severne Evrope. Vendar so pogoste oktobrske padavine upočasnile setev v mnogih delih zahodne, srednje in jugovzhodne Evrope. Bolj suhe razmere novembra pa so omogočile, da so nadoknadili začetni zaostanek pri setvi v Beneluksu, Franciji, Nemčiji in na Poljskem.

V jugovzhodni Evropi suša

 V Nemčiji posejane površine z oljno ogrščico bodo na koncu verjetno presegle raven iz prejšnjega leta. V Franciji in Veliki Britaniji pa je bilo padavin preveč, kar je preprečilo pravočasno setev, zato bodo površine manjše v primerjavi s prejšnjim letom in petletnim povprečjem. Poleg zahtevnih vremenskih razmer pojasnjujejo upad pridelave – zlasti v Franciji in Veliki Britaniji s tem, da kmetje s to poljščino zaradi zadnjih nizkih pridelkov nočejo več tvegati na njivah.

Na Madžarskem, kjer so bile letošnje vremenske razmere med setvijo oljne ogrščice ugodnejše, so slabi pridelki v zadnjih letih pravzaprav glavni vzrok upada setev. V jugovzhodni Evropi – Bolgariji, Romuniji in Ukrajini – so celotno setev  ovirale zelo suhe vremenske razmere, tako da bo posejana površina verjetno nižja kot v prejšnjem letu in pod petletnim povprečjem. Pogoji so bili še posebej ugodni v baltskih državah, na Danskem, Švedskem in Poljskem. Zadostna vlaga v tleh je omogočila kalitev in vznik, površine za obdelavo zimske ogrščice pa naj bi bile večje kot lani. Močne padavine v prvi polovici oktobra na Poljskem, Češkem in Slovaškem pa so pomenile, da so bile rastline izpostavljene  poplavam na njivah.