Žongler v kmetijstvu

2 aprila, 2021
0
0

V Nemčiji in drugih nemško govorečih državah vsako leto podelijo nagrado Ceres za izjemne dosežke kmetom v desetih različnih kategorijah. V izboru za leto 2020, ki so ga objavili pred kratkim, je bil izbran kot najboljši govedorejec Felix Hoffarth iz Lohre, v deželi Hesesen, ki redi govedo angus, pa tudi ponije , konje in purane, vse meso pa trži neposredno in tako ustvarja podlago za doseganje razumnih cen mesa najvišje kakovosti. Ker krmari med toliko različnimi dejavnostmi, je pravi žongler v kmetijstvu.

Za njegovo kmetijo je značilno gospodarjenje v krogotoku. Vsa področja se med seboj prilegajo in dopolnjujejo in s tem na svoji kmetiji dokazuje,  kako je lahko videti sodobno, trajnostno kmetijstvo. To je tisto, kar Felixa Hoffartha loči kot zmagovalca od drugih kmetov.

Za ekološko kmetovanje je jasno, da so cikli ključnega pomena, kot na primer, da se krave in konji pasejo skupaj-ali, da govedo porabi travo in detelje in vrne gnoj. In ko je živina na pašniku od pomladi do jeseni, v hlevu redi purane.

Toda najpomembnejša je njegova čreda 115 govedi angus, med njimi 47 kravjih mater in trije plemenski biki. Zaupljiv odnos z živino je pomemben del njegove filozofije. Brez tega skorajda ne bi bilo mogoče z neznanci iti neposredno do črede telet na pašniku, da bi lahko živali ocenili od blizu.In kot da samo  kmetovanje ne zadošča, pridobiva elektriko iz vode in sončne energije in z njo oskrbuje še 35 drugih gospodinjstev. Da so lahko »vse žoge v zraku,« morajo biti operativni postopki dobro načrtovani. Zelo dobrodošla pa je tudi pomoč staršev, bratov in sester, ki priskočijo na pomoč, ko je dela preveč in postane zato preveč stresno.